Anasayfa

Pazartesi, Temmuz 04, 2011

Kürt Bölücüler İçin Küresel Strateji / Banu AVAR

Banu AVAR Yazıyor: Kürt Bölücüler İçin Küresel Strateji (4 Temmuz 2011)"Bugüne kadar benzer çok yazı yayınlanmıştı ama bu kadar net ifadeler belki de ilk kez bu yazıda yeraldı…Harvard’lı profesör yazısında ‘Batı yanlısı Kürtlerin bölgede güç kazanması için elden gelen yapılmalı ama olası karşıt geliÅŸmeler de provoke edilmemeli!’ diyor."

 ‘Kürtler, Arap baharı’na giden yolu döşeyecek!’

Bloomberg köşe yazarı, Harvard öğretim üyesi , Meghan L. O’Sullivan’ın yazısı 16 Haziran’da kendi köşesinde, daha sonra da CFR Dış Ä°liÅŸkiler Konseyi sitesi http://www.cfr.org da yayınlandı. BaÅŸlığı ‘Kürtler Arap baharına giden yolu döşeyecektir!’ .

Yazı, seçimlerin hemen ardından, Cengiz Çandar’ın ‘Kürt Raporu’ ve Hasan Cemal’in Karayılan röportajının ortalığa döküldüğü, BDP’nin ‘Amed’e meclis kurduÄŸu’ zaman aralığında yayınlandı…

Bugüne kadar benzer çok yazı yayınlanmıştı ama bu kadar net ifadeler belki de ilk kez bu yazıda yeraldı…

Harvard’lı profesör yazısında ‘Batı yanlısı Kürtlerin bölgede güç kazanması için elden gelen yapılmalı ama olası karşıt geliÅŸmeler de provoke edilmemeli!’ diyor.

Ilık suya atılan kurbağanın az ateşte kaynama noktasına gelmesinin önemine dikkat çekiyor.

Ve ABD AB güç odaklarının herhangi bir acemiliğe karşı Kürt bölücüleri net bir yol haritası çizmesi gereğinden bahsediyor.

Kürtler’in onlarca yıldır ilk kez tarihin en umut verici anını yaÅŸadıklarını belirten yazı, ‘ufukta görünen yeni anayasa sayesinde istediklerine kavuÅŸabileceklerinin’ altını çiziyor.

Ve OrtadoÄŸu’da Kürtlerin deÄŸiÅŸim dalgasından yararlanarak yeni bir devlet için harekete geçebileceklerini yazıyor.

Küresel strateji

O’Sullivan yazısında ‘Kürtlerin ‘yaygara koparmadan’ küresel strateji çerçevesinde hareket etmeleri halinde baÅŸarının yakın olduÄŸuna dikkat çekiyor.

Nedir o ‘Küresel Strateji’?

Bir Kürdistan Devletinin oluÅŸumuna gidilirken ‘ulus devletlerin sınırlarının önemsizleÅŸmesi ülkeler arası kültürel ve ekonomik iliÅŸkilerin artması, bölge ülkelerindeki çeÅŸitli kurum ve siyasi yapılarda ortak çalışmalara odaklanılması..’

‘Bu ÅŸekilde, dönüşen OrtadoÄŸu’nun Kürtleri, bölge güçlerinin öfkesini çekmeden birçok hayallerini gerçekleÅŸtirebileceklerdir.’


Ve O’Sullivan devam ediyor: ‘ABD ve müttefikleri, bu yol haritasını sadece Kürtlerin iyiliÄŸi için deÄŸil, kendi çıkarları için de çizmektedirler’

Kürtlerin, Irak’ın, Türkiye’nin ve Suriye’nin politikalarında oynadıkları rol ve bulundukları bölgenin ekonomik ağırlığı göz önüne alındığında, Amerikan çıkarları için vazgeçilmez önemde olduklarının altı çizilmektedir.

Ve tüm açıklığıyla Irak Türkiye Suriye’ nin Kürtlerinin Iran’daki Kürtleri de rejime karşı ayaklandırabilecekleri gerçeÄŸi dile getirilmektedir…

O’Sullivan, yazısında, ‘ABD, Türkiyedeki yeni hükümeti Kürt azınlığa cömert davranma konusunda cesaretlendirmelidir.’ diyor.

‘Türkiye baÅŸbakanı RTE, geçmiÅŸte Kürt sorununu dile getirme ihtiyacını anlamıştı.

ABD, Türkiye’nin Kürt bölgesinde özerklik, ana dilde eÄŸitim ve Kürt militanların affı için kabul edilebilir bir yol bulunmasını desteklemelidir.’
diye ilave ediyor…

‘Kabuledilebilir yol’ yeni Anayasa’dan geçecektir… MHP ve CHP kendilerinden beklenen ‘ipi’ bir kez daha iktidara uzattıkları takdirde olası geliÅŸmelerin vebali omuzlarında olacaktır… Ilık suyun rehavetinde yüzerken ansızın haÅŸlanmak da olasıdır!

Kurbağa ılık suda gevrerken, sonunda pişmeye başladığını anlamış, ama tencereden dışarı sıçrayacak gücü kendinde bulamamıştır.

Allahtan biz kurbaÄŸa deÄŸiliz… Bu iÅŸin sonunu ‘kurbaÄŸalar’ düşünsün… 



Kaynak 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder