Anasayfa

Perşembe, Mayıs 26, 2011

CIA Mısır Olaylarından Önce Mısır'a Yerleşmiş / Teoman ALİLİ

Mısır'daki olaylarda önemli rolü olan CIA destekli Sırbistan merkezli OTPOR örgütüyle ilgili çok önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. Bilgiye göre Mısır'daki olaylarda Amerikan etkisi olaylar başladıktan sonra değil başlamadan önce varmış.

Teoman Alili'nin Ekim 2010'da Kaynak Yayınları tarafından yayımlanan Yugoslavya Dersleri isimli kitabında NATO bombardımanı sırasında Yugoslavya Dışişleri Bakanı olan Zivodin Jovanoviç'le yaptığı ropörtaja yer vermişti. Jovanoviç'in o dönem satır arasında kalan üç cümlesi bugüne ışık tutuyor:


    "CIA ajanları Belgrad'ın içine kadar sızmışlardı. Sonra OTPOR ülke içinde sürekli CIA ile birlikte çalıştı. Yayınlar çıkardılar, gençleri kışkırttılar. Bakın mesela eşimle Mısır'a gitmiştik ve bize orada OTPOR'u sordular. Meğer Mısır'da büro kurmuşlar."

Hatırlanacağı gibi Mısır'daki olaylar Ocak 2011'de başlamıştı. Teoman Alili, Jovanoviç'le ropörtajını Ağustos 2010'da yapmış ve ropörtaj Aydınlık Dergisi'nden sonra "Yugoslavya Dersleri" kitabında yayımlanmıştı.


ABD'NİN OTPOR ÇOCUKLARI

Yugoslavya'ya son ve büyük darbeyi vuran hatta Yugoslavya ismini tarihten silen dernek, baÅŸkanlığını Voyvodina Sosyal Demokrat Ligi adlı ayrılıkçı örgütün üyesi olan Branimir Nikoliç'in yaptığı Otpor'du. Otpor zamanla Açık Toplum Enstitüsü'nün Balkanlar kolu olduÄŸunu açıkladı. Otpor’un arkasında Amerikan devleti yer alıyordu ve Belgrad’ta da bunu Sırbistan Büyükelçisi Richard Miles yönlendiriyordu. BirleÅŸik Devletler Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) fonların dağıtımını ticari yüklenicilerle ve STK olarak bilinen NED, NDI ve IRI aracılığıyla gerçekleÅŸtiriyordu. IRI, yaklaşık iki düzine Otpor önderine, BudapeÅŸte Hilton Otel’inde düzenlenen ÅŸiddetsiz direniÅŸ seminerine katılım için para ödedi. Bu seminerde Sırp öğrenciler, grev örgütlemek, simgelerle iletiÅŸim kurmak, korkunun üstesinden gelmek, diktatöryel bir rejimi devirmek konularında eÄŸitim aldılar.

OTPOR'UN MUTASYON GEÇİRMİŞ HALİ CANVAS

Bu eğitimcilerin başındaki kişi, Otpor göstericilerini eğiten ve 70.000 kopya şiddetsiz direniş kılavuzu dağıtan Amerikan Ordusu emeklisi, Savunma İstihbarat ajanı Robert Helvey idi. Amerikan yönetimi daha sonra Otpor'u uluslararası faaliyetler yürütmek ve sivil itaatsizlikler yaratmak için kullanmaya karar verdi. Bunun için Türkçesi "Direniş" anlamına gelen Otpor, merkezi Belgrad'ta olan ve Türkçesi "Şiddetsiz Direniş Stratejileri Merkezi" olan "Center for Applied Non-Violent Action and Strategies." e yani CANVAS'a dönüştü.

MCCAIN ETKÄ°SÄ°

CANVAS’ın merkezi Sırbistan’da. Daha çok Ãœniversitelerde kürsü halinde çalışıyorlar. Açık Toplum Fonu’ndan açık destek alıyorlar zaten bunu da gizlemiyorlar. En büyük destekçilerinden biri ABD baÅŸkanlık yarışında Obama’nın rakibi olan John McCain. McCain hem Mısır hem Libya olaylarında en faal isim olarak öne çıkıyor. Mısır'a karşı ilk yaptırım planının altında McCain imzası var. Aynı McCain, Libya'ya kadar gidip Bingazi'de muhaliflere destek vermiÅŸti.


Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder