Anasayfa

Cuma, Nisan 15, 2011

Türk adaları satışa çıktı

 Dikkat Yunan adalarına çekildi ama Türk adaları da yabancıların beğenisine sunuldu.
 Adalarımız haraç mezat
Özelleştirme yağmasından adalarımız da payını alıyor. Yabancı emlakçılar ballı satış için kuyruğa girdi.
Haber :  Salim YAVAŞOĞLU
Kamuoyu Avrupa Birliği’nin krizden çıkması için Yunanistan’a verdiği “adalarını sat “ emrinden sonraki gelişmelerle ilgili haberlerle oyalanırken Türkiye adalarını çoktan satışa çıkarmış. Bu gelişmelerden haberi olan büyük işadamları ise ”ada satışlarının rantından“ aslan payını almak için yıllar öncesinden kolları sıvamış. Bir çok adanın ya da adalarda büyük arazi veya çok kıymetli koylardaki arsaların mülkiyetinin el değiştirdiği süreçte büyük rekabet yaşanmış. 15 Temmuz 2008’de Resmi Gazete’de yayınlanan yabancıların ”staratejik yerlerde  mülk edinebilmelerini Bakanlar Kurulu yetkisine veren düzenlemeye ilişkin kanun tasarısı daha tartışılırken hazırlıklar başlamış.

İlk adımı Araplar attı
Emekli Tapu Kadastro Genel Müdürü Orhan Özkaya, cazip adaları satın alma yarışında iş çevrelerinin ve yabancı güçlerin bu yağmadan en büyük payı almak için bir birleriyle kıran kırana savaşa tutuştuğunu söyledi. Marmara’daki Sedef Adası’nın Birgen ailesine ait olduğunu kaydeden Özkaya, ”Sedef Adası’ndan Suudi Arabistan Kralı’nın kardeşi Prens Sattam bin Abdülaziz şimdilik 4 dekarlık, büyükçe bir parçayı mülkiyetine geçirmiş vaziyette“ dedi. Özkaya, Bodrum açıklarında Gökova Körfezine 9-10 mil uzaklıktaki Kıstak Adası-Eşek ya da Orak Adası da denilen adanın, bir yabancı emlâk şirketi tarafından satılığa çıkartıldığını da sözlerine ekledi.
Yabancılar kuyrukta
Konuyla ilgili olarak görüşlerini açıklayan bir emlak uzmanı, Suudilerin ’doğal tarım’yapmak için bu adaları son derece uygun bulduğunu belirtti ve “Yabancı emlâk şirketlerinin reklâmlarında, çarpıcı içeriklerle bu büyük rant yansıtılıyor. Adaların satılığa çıkartılmasıyla yerli sermayenin yanı sıra yabancılar da talip olmaya başladı. Özellikle, Rus, Dubai, Suudi, Hollanda, ABD ve İngiltereli iş çevreleri yoğunlukta. Bu cazibeyi de, 2B yasasıyla ormanların, koyların satılığa çıkarılacak olması artırıyor “ diye konuştu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder