Anasayfa

Cumartesi, Nisan 23, 2011

4 BDP’liye yasa engeli

 Usta gazeteci Hulki Cevizoğlu, Yargıtay’ın kayıtlarını araştırdı ve çarpıcı bir iddia ortaya attı: Gültan Kışanak, Mehmet Salih Yıldız, Sebahat Tuncel ve Hasip Kaplan, BDP’den istifa etmedikleri için bağımsız aday olamazlar.
 BDP’liler bağımsız aday olamaz iddiası
Ankara 1. Bölge’den bağımsız milletvekili adayı olan gazeteci Hulki Cevizoğlu, BDP’li 4 bağımsız adayın başvurusunun geçersiz olduğunu iddia etti.  Cevizoğlu yaptığı açıklamada halen partili oldukları için yasaya göre bağımsız sayılamayacaklarını söyleyerek, Siyasi Partiler Kanununa göre bir kimsenin partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamayacağını hatırlattı.  BDP’li 4 adayın başvurularının geçersiz olduğunu belirten Cevizoğlu, “İtiraz için bugün (dün) son gün olmasına rağmen YSK’ya başvurmuyorum. Sadece korkutulan bir ülkede AKP iktidarının hukuku getirdiği noktayı ve seçimlere hangi koşullarda gittiğimizi vurgulamak için kamuoyuna sunuyorum” ifadesini kullandı. Hulki Cevizoğlu  bu konuda  ciddi bir yasa dışılığı tesbit ettiğini belirtti. Hulki Cevizoğlu açıklamasında şunlara yer verdi:  

Yönetici olarak görülüyorlar
“BDP’li 4 bağımsız adayın başvurusu geçersizdir. Çünkü; 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 40. maddesinin 3. fıkrası, ‘Bir kimse, .... partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz’ demektedir. Buna göre, BDP’li bağımsız adayların partilerinden kesinlikle istifa etmiş olmaları gerekmektedir. Partilerden istifa ise, istifa eden kişinin parti genel merkezi tarafından Yargıtay’a bildirilmesi ve orada parti defterine işlenmesi ile kesinleşmektedir. Oysa, BDP’li bağımsız adaylar 22 Nisan 2011 tarihi itibariyle halen partilerinin resmi internet sitelerinde yönetici ve üye gözükmektedirler. Örneğin, BDP Eş Genel Başkanı M. Salih Yıldız-Genel Sayman, Sebahat Tuncel-MYK üyesi ve Hasip Kaplan da BDP parti Meclisi üyesi olarak görülmektedir. Durumu netmeştirmek için bugün (22 Nisan 2011) Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na resmi başvuru yaptım. Yargıtay’dan gelen resmi yazıda da adı geçen BDP’li bağımsızlar halen parti üyesi ve yöneticisi gözükmektedir. Tüm Türkiye’de insanların, kurumların, yasaları uygulayacak ve uygulatacak devlet kurumlarının ve anayasaya göre görev yemini eden siyasal partilerin korkutulup susturulduğu bir ortamda; Atatürk ve ilkelirinin yılmaz bir savunucusu ve korkmayan bir milletvekili adayı olarak hukuk ve adalet istemek görevimdir diye düşündüm. AKP iktidarının ülkeyi nasıl bir seçime götürdüğünün bilinmesi gerekiyordu.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder