Anasayfa

Çarşamba, Haziran 15, 2011

Prens Sabahaddin anayasası

BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın muhalefete götüreceÄŸi dosyada ‘100 yıllık proje’ adem-i merkeziyet ve yerel yönetimin güçlendirilmesi yer alıyor!

Artık sadece adı konacak
AKP lideri Tayyip ErdoÄŸan’ın, “Kapılarını çalacağım” diyerek muhalefete götüreceÄŸi yeni anayasa, Prens Sabahaddin’in ‘adem-i merkeziyet’ (merkezciliÄŸin yokluÄŸu) anayasasıyla örtüşüyor.
Altyapı zaten çoktan bitti
9 yIllIk iktidarı boyunca yargıdan idari yapıya kadar tüm adımları bu yönde atan, istinaf mahkemeleri ve kalkınma ajanslarını kuran AKP, seçim öncesi de ilgili personeli eyalet stajına yollamıştı.
Üniter yapı yok olacak
YeTKÄ°NÄ°N yerel yönetime geçtiÄŸi, üniter yapıyı bitiren anayasada deÄŸiÅŸmez madde de olmayacak. ErdoÄŸan, bu maddelere ihtiyaç kalmadığını AKPM’li parlamentere açıklamıştı.
ErdoÄŸan’ın çantasında Prens Sabahaddin var
Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi için Meclis’te uzlaÅŸma aramaya hazırlanan BaÅŸbakan, Prens
Sabahaddin’in 100 yıl önce ortaya attığı adem-i merkeziyetçiliÄŸi arzuluyor.
Haber:  Salim YavaÅŸoÄŸlu
AKP Genel BaÅŸkanı ve BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın, yeni anayasa için “Kapılarını çalacağım” dediÄŸi muhalefet liderlerine götüreceÄŸi çantada Prens Sabahaddin’in 100 yıl önceki mandacı, adem-i merkeziyetçilik adı altında ülkenin eyaletlerden oluÅŸmasını savunan sistemini hatırlatan teklifler bulunuyor. 9 yıla yakın süredir iktidarda bulunan AKP; Kalkınma Ajansları ve Ä°stinaf Mahkemeleri’ni kurarak eyalet sisteminin zeminini hazırladıktan sonra yeni dönemde bu hayalini gerçekleÅŸtirmek için çaba harcayacak. Anayasanın deÄŸiÅŸmez maddeleri içinde yer alan ve eyalet sistemine engel olan üniter yapı, tek millet, tek bayrak ifadelerinu kaldırmaya hazırlanan ErdoÄŸan, muhalefetten destek arayacak.

Bölme girişimi
 “Adem-i merkeziyyetçilik” fikri Osmanlı’nın yıkılış sürecinde Ahrar Fırkası tarafından gündeme getirilmiÅŸti. Ahrar Fırkası 14 Eylül 1908’de, Prens Sabahaddin’in önderliÄŸinde “TeÅŸebbüsü Åžahsi ve Adem-i Merkeziyet Cemiyeti” çatısında örgütlenen liberal Jön Türk kanadı tarafından kuruldu. Merkezi otoriteye karşı ve bireysel giriÅŸimciliÄŸe destek veren adem-i merkeziyeti savunan Prens Sabahaddin, kendisine önerilen parti baÅŸkanlığını kabul etmedi, ancak giriÅŸimi destekledi. Ä°ngiliz siyasi parti geleneÄŸini esas alan Ahrar’ın ademi merkeziyet görüşü Osmanlı’yı bölme giriÅŸimi olarak yorumlanmıştı.

Divan-ı harpte yargılandı
Parti 1908 seçimlerine katıldı, ancak Ä°ttihat ve Terakki Fırkası karşısında baÅŸarı gösteremedi, münhasıran bu partiden gösterilen adaylar meclise giremediler. Ä°ttihad ve Terakki karşıtı Ä°kdam, Sabah, Yeni Gazete, Sadayı Millet ve Servet-i Fünun gazeteleri, Ahrar Fırkası’nı desteklediler. 31 Mart Vakası, Ahrar Fırkası’nın sonu oldu. Prens Sabahaddin ve kurucu üye Ahmet Fazlı Bey divanı harpte yargılandı ve suçsuz bulunarak serbest bırakıldı. Fırka üyelerinin bir kısmı yurt dışına kaçtılar. Nurettin Ferruh Bey 1910’da ülkeye döndü ve partinin feshedildiÄŸini belirten bir bildiri yayımladı.

Anayasaya takıldılar
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından bu yana geçen 88 yıllık süreç içinde Prens Sabahaddin’in Adem-i merkeziyetçilik fikirlerini savunan siyasiler zaman zaman iktidara geldi, ancak anayasadaki deÄŸiÅŸmez maddeleri deÄŸiÅŸtirmeye cesaret edemediler. Eyalet sisteminin Kürt sorununun çözümü için yıllar önce öneren ve BaÅŸbakan olduktan sonra da bu konuda açıklamalarda bulunan Tayyip ErdoÄŸan, yurt dışındaki bazı çevrelere de eyalet sistemini getireceÄŸi sözünü vermiÅŸti.

Kemiklerini getirdiler
PadiÅŸah Abdülmecit‘in kızı Seniha Sultan ile Damat Mahmut Celalettin PaÅŸa‘nın oÄŸlu olan Prens Sabahaddin, Ä°ngiliz ajanı olduÄŸu gerekçesiyle cumhuriyet döneminde ülkeden kovuldu. Prens Sabahaddin, 1948‘de Ä°sviçre‘de öldü. Kemikleri Türkiye‘ye getirilerek Eyüp Mezarlığı‘na gömüldü.

Kalkınma Ajansları ve İstinaf Mahkemeleri
Kürt sorununun çözümünü eyalet sisteminde arayan AKP, 9 yıla yaklaÅŸan iktidarlarında federal yapıya hazırlık anlamı taşıyan adımlar attı. 25 Ocak 2006’da çıkan Kalkınma Ajanslarının KuruluÅŸu, Koordinasyonu ve. Görevleri Hakkında Kanun’un ardından peÅŸ peÅŸe kalkınma ajansları kurulmaya baÅŸlandı. Kalkınma ajanslarında illerin temsilini saÄŸlayan 100 üye bulunuyor. Kalkınma kurulunda, kamu kurum ve kuruluÅŸları ile özel kesim ve sivil toplum kuruluÅŸları temsil ediliyor. Kurul üyeleri, 4 yıl için görev yapıyor. Ajanslarda ilk takvim yılı için 5 veya 6 ilden oluÅŸan Düzey 2 bölgelerinde en fazla 40 uzman personel ve 8 destek personeli olmak üzere toplam 48, diÄŸer bölgelerde en fazla 30 uzman personel ve 6 destek personeli olmak üzere toplam 36 personel istihdam ediliyor. AKP Hükümeti, 5 Haziran 2007’de eyalet sistemi için adım olarak kabul edilen ve istifaf mahkemeleri olarak adlandırılan Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulmasına iliÅŸkin kanunu çıkardı.

Yerel yönetimde özerklik
AKP’nin Parti Programı’nda ve Seçim Beyannamesi’nde yer alan yerel yönetimlerin özerk olması konusunda da sona yaklaşılıyor. AKP, 21 Kasım 1988’de Türkiye’nin bazı çekinceler koyarak imza attığı Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Åžartı’ndaki çekinceleri kaldırmaya hazırlanıyor. AKP Parti Programı’nın Kamu Yönetimi baÅŸlığının Yerel Yönetimler alt baÅŸlığında Türkiye’de mahalli idareler alanında asıl sorunun Türkiye’de demokrasinin derinlikten yoksun oluÅŸu olduÄŸu belirtilerek “(Partimiz bu doÄŸrultuda) Avrupa yerel yönetimler özerklik ÅŸartına uygun olarak, anayasal sistemimize yerel yönetim hakkının dahil edilmesini saÄŸlayacaktır. Yerel yönetimlerin yargı yoluna gidebilme hakkı dahil, ilgili tüm düzenlemeleri gerçekleÅŸtirecektir” ifadeleri yer alıyor. BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın 16 Nisan’da açıkladığı AKP Seçim Beyannamesi’nde de Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik ÅŸartına atıfta bulunuluyor. Seçim Beyannamesi’nin “Ä°leri Demokrasi” baÅŸlığının “VatandaÅŸ ve Sonuç Odaklı Yönetim” alt baÅŸlığında “Mahalli müşterek nitelikli hizmetleri sunma konusunda Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Åžartındaki esaslara uygun olarak mahalli idareler tam yetkili hale getirilecektir” vaadine yer veriliyor.


Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder