Anasayfa

Çarşamba, Ekim 26, 2011

Deprem için toplanan 40 katrilyon lira nerede?

 
AKP, aralarında İsrail'in de olduğu 30'dan fazla ülkeden resmen yardım talebinde bulundu.

Libyalı katillere 380 milyon dolar gönderen AKP'ye soruyoruz: "Trilyonlar yine mi kayboldu?" 
 
 1999 Gölcük depreminden bugüne yaklaşık 12 yıl geçti. Yapılan hesaplamalara göre vergilerden eski parayla yaklaşık 40 katrilyon lira toplandı. Fakat paranın nerede olduğu belirsiz. Aydınlık'a konuşan Prof. Ahmet Ercan, "Halk bu parayı IMF faizleri, ya da banka hortumcularının açığını kapatmak için vermemiştir. AKP Hükümeti'ne, amaç dışı vergi toplamayı durdurmasını, vergilerin yoksul halka deprem evi yapmak amaçlı kullanmasını öneriyorum" diye konuştu.
Önceki gün Van'da meydana gelen depremden sonra yerle bir olan Erçiş görüntüleri, tost olan binalar, akıllara toplanan deprem vergisini getirdi. Toplanan deprem vergisi ne kadar amacına ulaştı? Prof. Ahmet Ercan'a sorduk...
Ercan, "Şu anda kasada 40 katrilyona yakın para var. Van depreminde vergi toplamadan ve kimseye ihtiyaç duyulmadan tüm zayiat bu paralarla atlatılır" dedi. Çarpıcı açıklamalarda bulunan Ercan şunları söyledi: "1999 Gölcük depreminden sonra o günkü Ecevit yönetimi, deprem yaralarını kapamak için 2 yıllığına deprem vergisi çıkartmıştı. Güç günlerde ulusal dayanışma gösteren halk buna tepki göstermemişti. Ancak, depremden sorumlu jeofizik kurumu, Türkiye'de her 1,5 yılda bir yıkıcı bir deprem olduğunu açıklamştı. Dolayısıyla bu verginin kalıcı olacağı o gün açıktı. Kıyımdan bile kendine yarar uman bir yönetim olur mu? 2003 yılında Deprem Vergisi kalıcı oldu. Burada toplanan akçanın gerektiğinde başka açıkları kapatmakta kullanılacağı da açık açık belirtildi. Siz halka sordunuz mu, böyle bir vergiyi verip veremeyeceğini? Demokrasi katılımcı bir yönetimdir. Siz tek söz sahibi değilsiniz ki her düşüncenizi yapasınız, halkı yok varsayarak! Bu ülke kimin? Yönetenlerin mi? Yoksa halkın mı? 1999-2003 arası AKP Hükümetinin kasasına giren vergi birikimi 9 milyar dolar dolayındadır. Bunun 3,5 milyarı Gölcük depremi için kullanılmıştır. Geri kalan 5,5 milyar doları nerededir diye sorgulayan olmamıştır?
Bu birikimle tüm Türkiye'de deprem görecek yapılar sağlam konuta dönüştürülebilir. Hem de yoksul halk borçlandırılmadan. Oysa İstanbul'da yoksulun depremle yıkılacak yapılarının yenilenme gideri toplamı yalnızca 5 milyar dolar iken, toplanan bu para neden amacına yönelik kullanılmıyor? Halk bu parayı IMF üremleri (faizleri), ya da banka hortumcularının açığını kapatmak için vermemiştir. Vergiler; amacı dışında kullanılmamalı. T.C. yönetimi, amaç dışı vergi toplamayı durdurmasını, vergilerin yoksul halkı deprem evi yapmak amaçlı kullanması gerekir. Şimdi devletin kasasındaki deprem vergileriyle Van'ın yaraları hiçbir şeye ihtiyaç duyulmadan sarılabilir."
'Paraların akıbetine cevap Van'dan geldi'
Deprem paralarının ne olduğu konusunda daha önce birçok açıklama, köşe yazısı, soru önergesi bulunmasına rağmen bunca yıldır bir cevap alınamadı. Konuyla ilgili 2006 yılında dönemin CHP Milletvekili Berhan Şimşek, Başbakan Erdoğan'a cep telefonundan bankacılık işlemlerine, vergi beyannamelerinden uçak biletleri, talih oyunları, gümrük ve pasaport işlemlerine kadar birçok alanda "deprem vergisi" alındığını belirtip bu paraların ne olduğunu sormuştu. Aradan 5 yıl geçti. Sorularına cevap alamayan Berhan Şimşek Aydınlık'a anlattı.
'Başbakan TOKİ'nin baş müteahhiti'
"Bu ülkeyi yönetmek kolaydır. Üretim yok. Herşey dışarıdan. Vergiyi adaletsiz bir şekilde topluyorsun. Faiz, döviz, borsa şeytan üçgeninde ülkeyi döndürüyorsun. Bu vergiler bugün bir dönem vergisi olarak alındı ve daha sonra kalıcı olarak hayatımıza girdi. Erdoğan ve arkadaşları bu sürecin içerisinde ÖTV'yi kalıcı bir hale getirdi. Son ÖTV'ye yapılan zamların cari açık kapatması olduğu ortada. Şu anda ÖTV'den yıllık 70 milyar toplanıyor. İktidar ÖTV'yle ve KDV'yle ülkeyi idare eder oldu. Vergi kazanctan alınır. Dolaylı vergi çağdaş ülkelerin vergi toplama sistemi değildir. ÖTV'lerle aylık geliri 30 bin lira olan da, asgari ücret alan da aynı vergiyi ödüyor. Böyle bir ülkeyi idare etmek kolaydır. Üretim yok. Herşey dışarıdan arpa, buğday, pamuk, kurbanlık sığırlar anguslar. KDV'lerden vergiyi adaletsiz bir şekilde topluyorsun. Bu iktidar döneminde araç ve gayri menkul sahiplerinden 2 kez vergi alındı. Bu 'Deli Dumrul' vergisi. Faiz, döviz borsa şeytan üçgeninde ülkeyi döndürüyorsun. Böyle bir sistemi idare etmeyecek kimse yoktur. Bu çok kolay. Altında uçağın var istediğin yere Emine Hanım'la kol kola uçuyorsun. Deprem vergileri maksudi menziline varmış olsaydı 12 yıllık bir süreçte depremle ilgili iyileştirmenin, bina stoklarında yenilenmelerin olduğunu görürdük. TOKİ müteahhitlik yapıyor. Başbakan baş müteahhitlik yapıyor. TOKİ'nin kurulma amacı bu değil. Bütün bu sürecin niyahayetinde gördüğümüz şu, bu deprem vergisi kalıcı vergi haline gelmiş. TOKİ ihtiyaç olarak beklenen yeni konutları halkın ihtiyacına göre değil, lüks bina yapımına yönlenmiştir. Bugün insanlar DASK'tan bahsediyorlar. Tayyip Erdoğan döneminde DASK'tan dolayı bir talepte bulunmamış. Her yerde TOKİ'den bahsediyor. Bunlar 'Saldım çayıra mevlam kayıra' şeklinde ülkeyi idare ediyorlar. ÖTV'den toplanan vergi yıllık ortalama 70 milyar. Bu halde ülkeyi herkes idare eder. Sıkıştıkça satarsın, özelleştirirsin, faizli para alırsın. 2006 yılında 'Deprem paraları nereye gitti' soru önergesinin cevabını Başbakan veremedi. Ama önceki gün Van'daki deprem çok net bir şekilde verdi."
'Vergiler nerede kullanıldı?'
Yine 2009 yılında CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, bir soru önergesi vererek paraların nereye kullanıldığını sormuştu. 2010 yılında ise MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, TBMM'de deprem vergilerinin ne olduğunu sormuş, paranın bilgisinin Sayıştay'da dahi bulunmadığını söylemişti. Ağyüz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi: "Geçici deprem vergileri, deprem yaralarının sarılması için mi kullandı, bütçeye yama mı oldu? Güçlendirme çalışmaları kapsamında bugüne dek ne kadar dış kaynaklı kredi kullanıldı, kaç adet kamu binası güçlendirildi? Deprem ve Afet risk haritaları yaptırıldı mı? Olası bir depreme karşı yeterli planlama ve hazırlık yapılıyor mu?"
'AKP deprem vergilerini buhar etti'
MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu da deprem vergisi için, "99 depreminden sonra iletişimden, şans oyunlarına kadar 11 yıldır vatandaşımız deprem vergisi ödedi ve ödemeye devam ediyor. Bu güne kadar 30 katrilyon lira para toplanmıştır. Bu paralar nereye harcandı? Kalan para nerede? Bunu Sayıştay dahil kimse bilmiyor. Millet 11 yıldır deprem için vergi ödüyor, ödediği 30 katrilyon ortada yok. Ama bu parayı buhar eden AKP maalesef hala iktidarda" dedi. Serdaroğlu, AKP iktidarı döneminde çıkarılan birçok yasada saydamlık, hesap verebilirlik gibi ilkelerden sıkça bahsedildiğini belirterek, ancak, bu ilkelerin altının doldurulmadığı ve işlerlik kazandıracak mekanizmalar kurulmadığı için söylemden öteye gidilemediğini söyledi. Serdaroğlu, "yolsuzluk iddiaları ve şüpheleri ayyuka çıkmıştır" ifadesini kullandı.
'İSMMMO da gündeme getirdi'
Deprem için toplanan paraların nereye gittiği konusunu önceki gün İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası bir raporla gündeme getirdi. İSMMMO yaptığı araştırmada sadece vergi gelirlerini ortaya koydu ve 1999 yılından sonra bugüne kadar yaklaşık 24.1 milyar TL deprem vergisi toplandığını hesap etti. 2009 yılı sonuna kadar elde edilecek devrem vergisi geliri ise 27.2 milyar doları bulacak. İSMMMO'nun hesabına göre sadece cep telefonuyla konuştuğumuz için ödediğimiz vergi 22.2 milyar TL'yi geçti. Yılsonuna kadar ise 25 milyar TL'yi geçecek. 2004 yılında sona erdirilen özel işlem vergilerinden ise 1.8 milyar TL geldi. Türkiye 2004 yılına kadar olan dönemde, at yarışlarında oynadığı kolonlardan, iç hat uçuşlarındaki biletlerinden, tapu işlemlerinden, otomobil alımındaki tescil işlemlerinden depremzedeler için ödeme yaptı. Ancak deprem için toplanan paraların, vergilerin şeffaf bir şekilde nereye harcandığına dair, hiçbir hükümet doyurucu bir açıklama yapmadı.



Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder