Anasayfa

Çarşamba, Aralık 15, 2010

ARTIK GERİ DÖNÜŞ YOK!



CIA ajanı Barkey Washington’da, Erdoğan Mardin’de konuştu. Biri “Pandoranın kutusu açıldı” diğeri ise “Ok yaydan fırladı” dedi...

Açıklamalar, pişti oldu!
AKP’nin Habur’daki skandal sonrası duraklayan PKK açılımı, Washington-Mardin hattından gelen açıklamalarla ilginç bir boyut kazandı. İşte ‘açılım’ın fikir babası Barkey ve Başbakan Erdoğan’ın o açıklamaları...

“Seçimden sonra tamam” Barkey: Çok fazla siyasi faaliyet var. Bazı şeyler oluyor ve bunları durdurmak çok zor. Pandora’nın kutusu açıldı, artık geri dönüş yok. Seçimden sonra hükümet hızlı adımlar atar. Anayasa değişikliği sorunu çözer.

“İnşallah hedefine varacak”
ErdoĞan: Bir annenin yavrusuyla ana dilinde konuşamamasının ne olduğunu iyi biliyoruz. Özgürlük alanlarını genişletiyoruz. Konuşulmayanlar artık konuşuluyor. Ok yaydan fırladı, inşallah hedefine ulaşacak.

Cesur lider bulundu mu!
1997’de Pentagon’da masaya konan CIA’nın Kürt açılımı planındaki imzalardan birinin sahibi Fuller diğerinin ise Barkey’di. İki tescilli CIA ajanının hazırladığı raporda “Asker açılımı destekliyor. Cesur bir siyasetçi bulmamız gerekiyor” deniliyordu. Bu haber 15 Ağustos 2009’da YENİÇAĞ’a manşet olmuştu.




Artık geri dönüs yokBaşbakan Erdoğan, Mardin’de “Ok yaydan fırladı ve inşallah hedefine ulaşacak” açıklaması yaparken CIA ajanı Barkey de, Washington’da “Pandora’nın kutusu açıldı, artık geri dönüş yok” ifadesini kullandı

Haber: Sümeyra YILMAZPPKK açılımının mimarı olan  ABD’deki düşünce kuruluşu Carnegie Endowment uzmanı Henri Barkey, Brookings Entitüsü’nde “Türkiye’nin Kürt Sorunu: Yeni Fırsat ve Zorluklar” başlıklı konferans düzenlendi. Barkey, burada yaptığı sunumda, “hükümetin 2011’deki genel seçimlere kadar Kürt sorunu konusunda yeni girişim başlatmayacağı, ancak seçimlerin ardından bu konudaki yeni adımların hızlı şekilde geleceği” yorumunda bulundu. Sorunun çözümünün kısa vadeli süreç olmadığını, 10-20 yıl alabileceğini ifade eden Barkey, bu sürecin Türkiye için de “dönüştürücü” olduğunu söyledi. Barkey, “Türkiye’deki Kürtlerin Türkiye’den koparak ayrı devlet kurma düşüncesinin gerçekçi olmadığının farkına vardığını ve mücadelelerini silahlı alandan politikaya kaydırmaya başladığını, KCK davası örneğinde görüldüğü gibi, Kürtlerin Türkiye içinde idari ve siyasi sisteme alternatif bir sistem kurma girişimi olduğunu” ifade etti. Barkey, “hükümet ve ordu perspektifinden bakıldığında, bunun PKK’dan daha tehlikeli bir durum” olduğunu belirterek, “PKK ile başa çıkılabileceğini, ama Kürtlerin bu siyasileşme çabasının nereye gittiğinin bilinmediğini” savundu.

Çatışmalar artabilir“Kürtler için devlete paralel bir sistem kurma teşebbüsü, çok ciddi bir girişim” diyen Barkey, KCK’ya benzer düşüncenin başka örgütlerde de olduğunu belirterek, “Çok fazla siyasi faaliyetler var. Bazı şeyler oluyor ve bunları durdurmak çok zor. Pandora’nın kutusu açıldı, artık geri dönüş yok” ifadesini kullandı. Bunun yanında “geçmişte köylerinden göçmek zorunda kalan Kürtlerin şimdilerde genç haline gelen çocuklarının aşırı şekilde öfkeli ve kontrol dışı olduğunu” savunan Barkey, “Kürtlerin artık Türkiye’nin her yerinde yaşadığını, bu nedenle yerel düzeydeki çatışmaların artabileceğini” ileri sürdü.

Cin artık kutudan çıktıBrookings Enstitüsü uzmanı Ömer Taşpınar da “Türkiye’nin ’İslamlaştığı’ konusuna çok fazla odaklanıldığını, ABD, AB ve İsrail gibi konuların aslında Kürt sorunuyla bağlantılı olduğunu belirterek, ”Türkiye’deki Amerikan karşıtlığı ve AB’ye dair soruların altında, Türklerin çoğunluğunun ABD ve Batılı devletlerin bağımsız bir Kürt devleti kurmak istediğine inanması olduğunu“ söyledi. Taşpınar, Türkiye’de tüm siyasiler ve askerler açısından sorunun artık ” PKK’dan çok Kürt milliyetçiliği “ olduğunu ifade ederek, ”Cin artık kutudan çıktı ve artık Kürtler beklentilerini artırdı“ dedi.

Cesur bir lider arıyorlardı!Wall Street Journal’de Morton Abramowitz ile ortak makale yazan CIA ajanı Barkey, ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz’in isteği üzerine Haziran 1997’de AKP iktidarın bugünkü açılım söylemi ile bire bir örtüşen(!) bir Kürt sorunu raporu hazırlamıştı. CIA Orta Doğu Şefi Graham Fuller’i de yanına alan Henry Barkey, raporda PKK’ya af getirilmesini ve siyasete girmesinin gerektiğini belirtiyor. Barkey imzalı raporda, bir de ABD’nin PKK sorunu için o dönemde cesur bir lider arayışında olunduğu belirtiliyor. İşte rapordaki o cümleler: “Sivil politik liderler çok zayıflar ve Kürt sorununa girmeyi arzulamıyorlar. Türkiye’de bu sorunu askeri olmayan yöntemlerle çözme cesaretini gösterecek lider yoktur.” O raporun yazıldığı dönemde Tayyip Erdoğan henüz iktidara gelmemişti.

Erdoğan: Ok yaydan fırladıBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mardin’de arayolları Parkı’nda düzenlenen 78 tesisin toplu açılış töreninde bir konuşma yaptı. “Biz bu ülkede yaşanan acıları çok iyi biliyoruz” diyen Başbakan Erdoğan, “Biz faili meçhulleri biliyoruz, biz Diyarbakır Cezaevi’ni de biliyoruz, biz yakılan, boşaltılan köyleri, Olağanüstü Hal dönemlerini biliyoruz. Biz, bir annenin, bir babanın, yavrusuyla kendi ana dilinde konuşamamasının ne olduğunu biliyoruz. Onun için bunları süratle kaldırdık” dedi. Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

Özgürlük alanları genişleyecek“Onun için Olağanüstü Hal’i kaldırdık. Onun için Çekiç Gücü buradan gönderdik. Bunlar bizden istenmemiş miydi? İstenmişti. Ve ’Bunları halledin’ denmemiş miydi? Denmişti. Bunları bu iktidar halletti. İşte biz daha da bu özgürlük alanlarını eliştirmenin, genişletmenin gayreti içindeyiz. Samimi bir şekilde kardeşliğin peşindeyiz. Her zaman ne diyorum? Biz, yaradılanı Yaradan’dan ötürü seviyoruz. Aynı vatan toprağında, aynı bayrağın altında, yüzlerce, binlerce yıldır aynı somunu bölüştüğümüz gibi, gelecekte de aynı sofrada oturacak, aynı somunu paylaşacağız. Ben Mardinli annelere sesleniyorum: Anneler, akan kanın durması için yüreğinizi dünden bugüne ortaya koydunuz, gene koyun. Ben Mardinli babalara sesleniyorum: Acıların sona ermesi için yüreğinizi ortaya koyun. Mardinli kardeşime sesleniyorum: Bu bölgenin talihini değiştirmek için yüreğinizi ortaya koyun. Biz elimizi, bedenimizi, yüreğimizi taşın altına koyduk.”

Güzel şeyler oluyorBaşbakan Erdoğan, “Gelin, siz de omuz verin, siz de destek verin, aydınlık bir geleceği hep birlikte inşa edelim. Hiç endişeniz olmasın, hiç kuşkunuz olmasın, Türkiye’yi güzel günler bekliyor. Türkiye’de çok güzel şeyler oluyor. Kardeşlik pekişiyor, milli birlik güç kazanıyor. Dünyada artık saygın bir Türkiye var. Bunu böyle biliniz, konuşulmayanlar artık konuşuluyor. Sorgulanmayanlar artık sorgulanıyor. Ok yaydan fırladı ve inşallah hedefine ulaşacak” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder