Cumartesi, Ocak 15, 2011
Smurfs (Small Men Under Red Flag)
Mavi renkleriyle, bir insan eli boyundaki 'Şirinler'i hepimiz hatırlıyoruz. Peki Şirinler'in orjinal adı olan “Smurfs” kelimesinin “Small Men Under Red Flag” yani “kızıl bayrak altındaki küçük adamlar”, ya da “Small Men Under Red Father” yani “kızıl babanın önderliğindeki küçük adamlar” ibarelerinin kısaltması olduğunu biliyor musunuz?
İlk olarak Belçikalı karikatürist Peyo tarafından 1958'de çizgi roman olarak hayata başlayan Şirinler,1981'de çizgi film olarak televizyon dünyasına taşındı, 8 yılda 256 bölüm çekilen Şirinler'in, 80'lerde doğmuş kuşak arasında sıkı bir hayran kitlesi bulunuyor.
Şirinler, yeni bölümleri yapılmasa da hala tüm dünyada popülerliklerini koruyor. Uykucu, Sakar, Bilgin, Obur, Şakacı, Öfkeli… Her biri farklı özelliklere sahip 101 şirin, "Şirin Baba" önderliğinde ormandaki yaşamlarına 50 yıldır devam ediyor.
Şirinler çizgi filminin yaratıcısı Peyo, sosyalisttir. Şirinleri ortaya çıkardığı zaman iki kutuplu bir dünya vardı. Bir tarafta ABD diğer tarafta SSCB. Sosyalist olan Peyo, yaptığı çizgi filmle bir mesaj vermek ve emperyalist Amerika'ya karsı bu yolla propaganda yapmak istemiştir. Şirinler çizgi filminde , şirinler sosyalist olan SSCB'yi , Gargamel ise emperyalist olan ABD'yi temsil eder..
Şirin Komünizmi
Şirinlerle ilgili komünizm iddialarının odaklandığı noktaların başında mavi küçük yaratıkların para kullanmaması ve kapalı bir pazarda herkesin eşit şekilde yaşaması gösteriliyor. Bütün şirinler sadece kendi görevlerini yapıyorlar ve durumlarını değiştirmek için çalışmıyorlar. Herkes büyük ölçüde (Huysuz ve Gözlüklü hariç) toplumla uyumlu şekilde yaşıyor. Şirin köyünde ekonomik sınıflar bulunmuyor. Ticari ilişkiler yerine karşılıklı değiş tokuş var. Kapital yok, varsa da ortaklaşa kullanılan bir kapital. Şirin çileği tarlaları herhangi birisine ait değil, herkesin kullanımına açık.
Ayrıca kırsal bir topluluk olmasına rağmen Şirinler köyünde hiçbir ibadethane ve din görevlisi bulunmuyor.
Ah Kötüler, Vah Kötüler…
Şirinler dünyasının en kötüsü tabii ki pek çoğumuzun açgözlülüğü, kabalığı, hilekarlığı ve kurnazlığıyla tanıdığı büyücü Gargamel. Şirinler komünizmi teorisine göre Gargamel kapitalizmi temsil ediyor. Şirin köyünü yok etmek ve Şirinleri yemek istiyor. Bu savı savunanlar çizgi dizinin ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki soğuk savaşın en yoğun olduğu dönemin etkilerini taşıdığını söylüyorlar. Para ve altın düşkünlüğü bulunan Gargamel’in bazı zamanlar Şirinleri yemenin yanı sıra altına dönüştürme çabası içine girdiğini de hatırlamakta fayda var. Ayrıca Gargamel’in giydiği papaz giysisi nedeniyle dini temsil ettiğini düşünenler de mevcut.
İddialara göre Gargamel’in kedisi Azman (İngilizcesi Azrael) büyük emperyal güçlerin yanında ve hizmetindeki daha güçsüz ülkeleri temsil ediyor. Azman’ın sürekli olarak Gargamel’in “başarılarından” pay kapmaya çalıştığını hatırlatmak isteriz.
KOMÜNİST YAŞAMDAN KESİTLER
ABD’de uzun yıllar bu gerekçeyle yasaklanan Şirinler’in komünist yaşamına ilişkin ipuçları şöyle:
» Şirinler’de para olmadan komünal bir yaşam sürülüyor. Şirinler köyünde para kullanılmaz, ama herkes kendine gerekli olan şeyleri bedava edinir.
» Tembel Şirin bile hiç bir iş yapmadığı halde bütün şirinlerle aynı standartlarda yaşamaktadır. Bu da 'tembellik hakkını' ifade eder.
» Şirin Baba, Karl Marx’a benziyor ve kızıl şapka giyiyor.
» Herkes kendi işini yapıyor ve çok mutlu.
» Şirinler köyünde bir tek bile ibadethane bulunmaz... Ne kilise, ne havra, ne de camii...
» Şirin çileği tarlaları sadece bir şirine ait değildir, bütün şirinler bu tarlada hak sahibidir.
» Şirinler'in düşmanı Gargamel papaz cübbesi giyer ve dini sembolize eder. Gargamel, kapitalizmin simgesi olan altın ve para düşkünüdür ve Şirinler’i sürekli yemek ister. Bu isteği de misyonerliği ifade eder.
» Gargamel'in kedisi ise ABD'nin peşinden ayrılmayan küçük ülkeleri sembolize eder... Türkçe çevirisinde Azman adındaki bu kedinin asıl orjinalindeki adı 'Azrail'dir.
» Şirinler'in ingilizce yazılımı Smurf'tur, bu da "small men under red flag" yani 'kızıl bayrak altında yaşayan küçük adamlar'ın baş harflerinden oluşur.
Aynı şekilde Smurf; “socialist men under red flas” yani "kırmızı bayrak altındaki sosyalist adamlar" diye de bilinir.
» Şirinler'in her birinin temsil ettiği çok farklı unsurlar vardır. Örneğin; 'Şirine' feminizmi, 'Süslü' eşcinselliği, 'Güçlü Şirin' maço erkeği temsil eder.
» Şirinler çizgi filminin yaratıcısı Peyo, bir komünistti… Bir Bir tarafta ABD diğer tarafta SSCB'nin olduğu iki kutuplu dünyada Şirinler'i ortaya çıkardı. Peyo, çizgi filmle bir mesaj vermek ve emperyalist Amerika’ya karşı bu yolla ideolojik mücadele yapmak istedi...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder